Hopp til hovedinnhold

Energikartlegging – hvor blir strømmen av?

Når bygningene eldes og strømregningene stadig øker, er det på tide med en energikartlegging. BORI kartlegger hvilke tiltak som gir dere størst gevinst.

HER FORSVINNER VARMEN: Gamle bygninger har ofte energilekkasje, som betyr at dere bruker mer strøm enn nødvendig. Loftet er et av stedene det kan lønne seg å etterisolere.
Publisert 22. aug. 2024
Lesetid: 1 min.
Styret

– Alle borettslag og sameier bør gjennomføre energikartlegging, uansett byggeår. Det vil alltid være noe å hente, sier Stian Radford, prosjektleder i BORI Utbygging.

Energikartlegging handler om å skaffe mest mulig data om energibruken i bygningene, slik at vi kan finne de mest energieffektive tiltakene.

Ble for eksempel borettslaget eller sameiet bygget før år 2000, bruker dere mest sannsynlig for mye strøm til oppvarming, har betydelige energilekkasjer fra dører og vinduer, og for svak isolasjon.

BORI tilbyr energikartlegging som en del av konseptet «Grønn rehabilitering», som handler om å rehabilitere slik at bygningene får lengst mulig levetid, høyest mulig kvalitet og er mest mulig energieffektive.

Å bytte vinduer er ofte et det mest effektive tiltaket.
Les mer om bytte av vinduer her.

Slik foregår en energikartlegging

Energikartleggingen starter med en utregning av bygningenes volum, som må til for å beregne hvor mye energi som forsvinner gjennom tak, gulv, vegger, dører og vinduer.

Når dette er gjort sjekker vi bygningsoppvarming, lysstyring, styring av ventilasjon eller andre tekniske anlegg. Til slutt sjekkes byggenes strømforbruk til lys og styring av forskjellige anlegg.

– Etter dette har vi mest sannsynlig funnet energityvene og er i stand til å foreslå de tiltakene som gir deg høyest prosentvis besparelse opp mot investeringskostnad, forteller Radford.

Energikartleggingens fem steg:

  1. Avgrensning og datainnhenting
  2. Befaring i anlegget for å kartlegge energitap
  3. Analysere innsamlet data
  4. Identifisere og prioritere tiltak
  5. Gå gjennom detaljene i de prioriterte tiltakene
Portrett av en mann i anleggsarbeidertøy som smiler.
BYTTER VINDUER HVER DAG: Stian Radford og hans kolleger i BORI har lang erfaring med vindusutskiftning. Faktisk er dette noe vi i BORI jobber med hver eneste dag.

Tegn på at tiden er inne

Borettslag eller sameier der bygningene er eldre enn 25 år har svært mye å hente på en energikartlegging, mener prosjektlederen. Disse er bygget etter en teknisk forskrift som har blitt skjerpet flere ganger siden den gang.

– Jo eldre bygningene er og jo mindre vedlikehold som er utført, jo mer er det å hente på energikartlegging, sier Radford.

Men sett bort fra bygningenes faktiske alder. Hvilke tegn skal du lete etter som tilsier at det bør energikartlegges?

Radford råder styret til å ta en skikkelig gjennomgang av regningene til borettslaget eller sameiet. Dersom felleskostnadene stadig må økes fordi strømutgiftene er store, eller vedlikehold må avvente av samme grunn, er det på tide med en energikartlegging.

– Adferdsmønsteret vårt er slik at vi bruker mer og mer energi. Vi vil ha det komfortabelt inne og flere får elbil. Da er det lurt å få mest mulig ut av energien, påpeker han.

Hva koster en energikartlegging?

Prisen avhenger av flere variabler, for eksempel tilgjengelig dokumentasjon, grunnlag og ønsket omfang. Derfor må hver enkelt kartlegging prises individuelt.

Her er et prisestimat, før eventuell støtte fra Enova:

  • 87 leiligheter i 2 blokker: 149.000,-
  • 40 leiligheter i 1 blokk: 101.000,-
  • 8 leiligheter i 1 blokk: 73.000,-
  • 20 rekkehus: 97.000,-

Tiltakene du kan gjennomføre

Når energikartleggingen er gjennomført, er det to typer tiltak som utpeker seg:

  • Å hindre energilekkasje i bygningene
  • Å bytte energikilder til bygningene

For å hindre energilekkasjer er det mest effektive å skifte ut vinduene, som oftest er den største energityven. Etterisolering av loft, gulv og vegger, samt å skifte til LED-belysning kan også være lurt.

Dersom oppvarmingen skjer via elektrisitet, kan det være mye å hente på å melde overgang til andre energikilder, som fjernvarme eller bergvarme.

To hender som bytter ut et vindu med et annet.
SKIFT VINDUER OG SPAR PENGER: Vinduer har som regel en levetid på 25 til 30 år. Gamle vinduer er som oftest den største energityven, og oppgradering av disse kan inntjenes i løpet av én vintersesong, ifølge Stian Radford.

Få Enova-støtte til energikartlegging

Norge ønsker at flere skal ta grønnere valg. Derfor finnes det flere støtteordninger som muliggjør grønne prosjekter. Enova støtter opp til 50 prosent av kostnaden for energikartlegging i sameier og borettslag.

Dersom målet er minimum 20 prosent energiforbedring, kan du også få investeringsstøtte fra Enova. Støtten kan dekke inntil 30 prosent av kostnadene, og maksimalt 10 millioner kroner.

BORI hjelper deg selvsagt med å søke.

– Enova har signalisert at denne typen støtte ikke vil vare for evig, så her må man hive seg på toget før det er for sent, oppfordrer Radford.

Derfor bør du velge BORI

Fordelene med å velge BORI til energikartlegging og rehabilitering er mange. For det første tilbyr vi en pakke der vi følger deg opp helt fra energikartleggingen til tiltakene er gjennomført.

– Etter kartleggingen kan vi hente inn tilbud og så følge opp arbeidet helt til jobben er gjort, sier Radford.

Ikke nok med det; kjøper du forretningsførsel av oss får du i tillegg:

  • Storkundefordeler, som juridisk bistand og billigere strøm til fellesarealene
  • Konkurransedyktige betingelser på lån og sparekonto i BoligBanken, en spesialtilpasset bank for borettslag og sameier

Flere artikler