Hopp til hovedinnhold

Så mye sparer du på å bytte vinduer

Gamle vinduer fører til trekkfullt inneklima og høye strømregninger. BORI hjelper deg med å bytte dem ut, slik at borettslaget eller sameiet sparer penger og får det varmere.

NYE VINDUER = LAVERE STRØMREGNING: Strømregningene blir fort høye i gamle bygninger på grunn av energilekkasjer. Da kan utskiftning av vinduer være akkurat det du trenger.
Publisert 22. aug. 2024
Lesetid: 1 min.
Styret

Får styret klager på trekkfulle boliger og økte felleskostnader som følge av høye strømregninger? Da bør dere gjennomføre tiltak for å minimere energilekkasjer slik at dere ikke bruker mer strøm enn nødvendig.

Utskifting av vinduer er som regel det tiltaket som hjelper mest for å energieffektivisere borettslaget eller sameiet.

– Vinduer har en levealder på 25 til 30 år før dere bør bytte dem ut, tipser Stian Radford, prosjektleder i BORI Utbygging.

Vi anbefaler å gjennomfører en energikartlegging for å se hvilke tiltak som gir størst gevinst for dere.
Les mer om energikartlegging her.

Bytt vinduer og spar mye

Varmetap er den fremste indikatoren på hvor energieffektiv en bygning er. Vi måler varmetap i U-verdi og målet er så lav U-verdi som mulig. U-verdi er et standardisert mål på hvor lett en bygningsdel slipper gjennom varme.

Dagens minimumskrav til vinduer er en U-verdi på 1,2. Her er utviklingen i U-verdi på vinduer produsert fra 1965 og frem til i dag:

  • 1965 til 1975: 2,6-2-2,4
  • 1975 til 1985: 1,8-2,2
  • 1985 til 1995: 2,2-1,6
  • 1995 til 2008: 2,0-1,5
  • 2008 til 2016: 1,6-1,2
  • 2016 til 2022: 1,2-0,8

Siden 1965 har de typiske vinduene dessuten gått fra vanlige glass til isolerglass, som betyr at vinduene har fått flere lag og isolerende argongass i mellom som tetter ytterligere.

Eksempel på hvordan regnestykket ser ut

Er vinduene dine satt inn mellom 1975 og 1985 og du bytter dem med vinduer som har dagens minimumskrav på 1,2, vil du spare omtrent 4600 kroner i året, dersom du har et vindusareal på 25 prosent.

Velger du vinduer med U-verdi på 0,8 sparer du enda mer, og det koster kun 900 kroner ekstra per vindu. Denne ekstrakostnaden er spart inn allerede etter første vintersesong.

Portrett av en mann i anleggsarbeidertøy som smiler.
BYTTER VINDUER HVER DAG: Stian Radford og hans kolleger i BORI har lang erfaring med vindusutskiftning. Faktisk er dette noe vi i BORI jobber med hver eneste dag.

Dette skjer når du bytter vinduer

Som styreleder i et borettslag eller sameie er du forpliktet til å sørge for at bygningsmassen ikke forfaller.

– Å bytte vinduer er en naturlig del av styrets ansvar. Det er viktig at de er obs på dette, så kan vi hjelpe dem med resten, sier Radford.

Dersom ingen av vinduene er forholdsvis nye, anbefaler vi som regel å bytte ut alle på en gang. De blir påvirket ganske likt, og det sikrer styret  kontroll på fremtidig vedlikehold.

– Under en vindusutskiftning får dere også lufttettet mellom vinduene slik at følelsen av trekk forsvinner, forsikrer prosjektlederen.

Med trelagsglass vil vindusutskiftningen dessuten hjelpe på støy.

En person skifter ut vindu i et hus. Det er snø på utsiden av huset.
BORI HJELPER DEG: På vinteren kjenner man det på kroppen når vinduene er gamle og slipper inn kald luft. Heldigvis kan BORI hjelpe deg med å bytte, slik at beboerne slipper å fryse.

Hvorfor velge BORI?

BORI hjelper deg og ditt styre gjennom hele prosessen, fra å innhente tilbud fra leverandører og entreprenører til utskiftningen er gjennomført. Vi gir gode råd underveis og er en støttespiller du kan sparre med hele veien.

– Vindusutskiftning er noe vi hjelper kunder med å få gjennomført hele tiden, og vi er godt kjent med eventuelle utfordringer som kan oppstå underveis, forteller Radford.

I snitt bistår BORI i hele 2000 vindusutskiftninger i året.

Flere artikler