Hopp til hovedinnhold

En ny boligstart

Publisert 20. apr. 2021
Medlem

Livet er uforutsigbart. Noen ganger havner vi i situasjoner der vi må snu oss rundt, tilpasse oss nye situasjoner og endre det livet vi kjenner. Kanskje innebærer det også at vi må bytte bolig.

For mange kan et samlivsbrudd, eller det å oppleve å plutselig stå alene, være en endring i ens tilværelse som kan være både tøff og vanskelig. For noen vil tanken på en ny start føles spennende, mens det for andre kan virke skremmende og leit. Blant en miks av følelser er det også en lang liste over praktiske ting som må ordnes, særlig hvis samlivsbruddet betyr en endring i bosituasjonen. Vi har samlet noen råd på veien til en ny boligstart i livet.

Din personlige økonomi

Den personlige økonomien kan være et bekymringsmoment for mange ved samlivsbrudd. Dere går fra å være to om utgiftene til plutselig å skulle få én inntekt til å strekke seg over et helt månedsbudsjett. For det er ikke nødvendigvis slik at når man går fra å være to til en i husstanden så reduseres kostnadene i tilsvarende grad.

Enten man har barn eller ikke, så kan dette derfor være en tøff omstilling, og det kan være vondt å måtte kutte ned på innkjøp, aktiviteter og kanskje den livsstilen man har vært vant til.

Her er noen råd som kanskje kan hjelpe litt ved en økonomisk omstilling:

  • Spør banken om råd
    De aller fleste banker har økonomiske rådgivere, men få bankkunder er flinke til å bruke dem. Ta kontakt med banken din og fortell om din nye situasjon. Forbered deg gjerne før samtalen ved å skrive ned spørsmål, mål og forventninger du har for fremtiden. Om du har lån eller annen gjeld gjennom andre instanser enn i banken din, så burde du skaffe deg en oversikt over dette slik at du har et relativt godt bilde av din private økonomi i møte med banken. Rådgiveren kan hjelpe deg med for eksempel å samle lån, sette opp realistiske og gode sparemål, eller generelt gi deg tips og råd om hvordan du kan gjøre endringer som påvirker økonomien din i en positiv retning.
  • Kjøp og salg
    Om samlivsbruddet fører med seg flytting, så kan dette være en anledning til å gjennomgå det du har av ting. Er det noe du ikke trenger eller ikke ønsker å beholde? Både smått og stort kan selge godt på plattformer som Finn.no eller Tise. Om barna ønsker seg noe nytt, kan de kanskje selge noe de har fra før og som de ikke har bruk for lengre? Det finnes også mange fine møbler man kan kjøpe brukt, og kanskje kan oppussing av en gammel kommode bli et morsomt prosjekt for både deg og barna?
  • Få barna med på husholdningens økonomiplanlegging
    Hvordan man skal prate med barn om økonomi er et felt mange har meninger om. Vi skal ikke si at du bør, eller ikke bør, prate med dem om den nye økonomiske situasjonen din, men kanskje kan man prate med ungene om forbruk og vaner?
    Her kan du bruke kreativiteten: Hva med en konkurranse om hvem som klarer å finne på den sunneste og billigste middagen? Den som er flinkest til å skru av lysene etter seg i løpet av uken kan se på mens de andre i familien må ta sit-ups i stua? Det er kun fantasien som setter en stopper.

Kan jeg beholde boligen?

Et av de største spørsmålene rundt samlivsbrudd er knyttet til bolig. Har man felles bolig vil det være flere faktorer som spiller inn for om hvorvidt en av dere kan bli sittende med denne etter samlivsbruddet. Økonomiske forutsetninger, eierforhold, avtaler og liknende kan være av betydning. Er det mange elementer, og avtaleverket dere imellom er «ullent» og vanskelig å tolke, kan det være lurt å ta inn en nøytral part som kan se situasjonen uten emosjonell tilknytning.

  • Få oversikt over din egen økonomi, og hva dere eventuelt har av felles forpliktelser.
  • Få en verdivurdering av boligen og eventuelle fritidsboliger eller annen fast eiendom.
  • Snakk med banken om du har muligheter for å bli boende alene ved å kjøpe ut den andre parten, eller om det vil lønne seg for deg å kjøpe noe nytt.
  • Om du må kjøpe noe nytt så ta en vurdering omkring behovet for størrelsen på din nye bolig. Mange kan oppleve at det blir for dyrt å kjøpe i det området man allerede bor i, og at man da må flytte lengre unna jobb, skole og nærmiljø. Eventuelt kan det å kjøpe seg ned i boligstørrelse bidra til at du kan forbli i samme område.

Finne ny bolig

For noen vil et samlivsbrudd resultere i at de må ut på boligmarkedet for å finne seg ny bolig. Å skulle starte på nytt og lage seg et nytt hjem kan være enten spennende eller leit – ut fra det ståstedet en har. Et medlemskap i BORI vil ikke endre dette, men det kan kanskje hjelpe deg å få tak i boligen du ønsker raskere?

Vi vet om medlemmer som har opplevd at medlemskapet de har hatt i mange år, og egentlig trodde de ikke lenger hadde behov for, likevel kom godt med når de plutselig måtte på boligjakt. Vi vet at noen melder seg inn som et resultat av et samlivsbrudd, og vi ser til og med eksempler på medlemmer som får drømmeboligen med forkjøpsrett bare etter noen uker som medlem.

Lykke til!

Flere artikler