Hopp til hovedinnhold

– Pengene går til å forebygge skader

Publisert 24. mar. 2022
Lesetid: 3 min.
Medlem

Portrett av smilende Lene Høysæter Larsen, styreleder i Skjetten basketSkjetten Basket bruker støtten fra BORI-fondet til tidlig skadeforebyggende trening – for alle medlemmer.

– Vi prøver å holde kostnadene nede for medlemmene våre, særlig fordi vi vet at flere får hjelp med medlemskontingenten av kommunen. Derfor er vi takknemlige for at det finnes midler å søke på, sier Lene Høyseter Larsen, leder for Skjetten Basket.

Skjetten basket har fått 12 393 kroner fra BORI-fondet til skadeforebyggende arbeid.

– Det er ikke all verden vi trenger, men det utgjør en enorm forskjell i hverdagen til den enkelte basketspiller. Så tusen takk til BORI for denne fantastiske muligheten!

Vil gjøre skadeforebygging gøy

Når barn er i utvikling, må de trene riktig og variert for å forebygge skader. Basketspillere må også trene spesifikke muskelgrupper for å tåle den eksplosive kraften i spillet. I denne idretten er det mange tenåringer som vokser fort og blir høye, som fører til utfordringer.

– Men mye terping og skadeforebyggende arbeid kjedelig. Derfor ville vi kjøpe utstyr som gjør det gøy. Vi ville bringe leken inn! sier Larsen.

To unge jenter ikledd grønn shorts trener basket og forebygger skader på svarte balanseputer

Med balanseputer, bånd og andre hjelpemidler kan de minste barna leke og de eldre ungdommene trene mer strukturert og målrettet for å forebygge skader.

– Vi har mange barn på hvert kull. Med det nye utstyret kan vi ta mindre grupper til siden og ha forebyggende trening ved siden av den ordinære treningen. Det gjør at de føler seg litt eksklusive, og det får vi gode tilbakemeldinger på fra ungdommene at de synes det er stas.

Skjetten Basket har satset på å lønne trenere med utdannelse. Det er viktig for å passe på at barna utvikler seg og blir fornøyde med seg selv. Trenerne må trene hele årskull, ikke bare de som vil satse.

– Vi er ikke fan av tidlig spesialisering. Vi oppfordrer medlemmene til å drive med flere ting. Profesjonelle trenere ser nytten ved allsidig trening, og spesialiseringen kommer fort nok, sier Larsen.

To ungdommer forebygger skade i baskettrening. Jente holder igjen gutt som drar i et bånd innendørs i hall med blått gulv

En god kultur

De siste årene har det vært strenge restriksjoner, men Skjetten Basket har faktisk økt medlemstallet.

– Vi permitterte ikke trenerne, men ba dem følge opp på andre måter. Det har de gjort, både i Spond, på utetrening og med akekonkurranser. Dermed virker det som flere medlemmer har tatt med seg en venn når det åpnet igjen. Det skulle jo ikke egentlig gå an!

Rundt halvparten av medlemmene har bakgrunn fra et annet land enn Norge.

– Det gir noen utfordringer – og veldig mye glede. Det er så mye kulturglede som får plass i basketen, og ungene lærer fort av hverandre. Så prøver vi voksne å hjelpe særlig de som nylig har kommet til landet.

«Jeg er veldig stolt av hvor inkluderende vi kan være i Skjetten Basket»

– Lene Høyseter Larsen

Flest mulig – lengst mulig

Skjetten basket har spillere og lag på flere nivåer, men Lene Høyseter Larsen har ikke ambisjoner om å dominere eliteserien.

– Vi skal være en breddeklubb som bruker tid og krefter på å beholde flest mulig medlemmer lengst mulig. Vi er egentlig ganske stolt av det og trenger ikke vinne hver serie vi deltar i!

Selv ble Lene Høyseter Larsen engasjert i Skjetten Basket da sønnen begynte å spille. Nå har han reist i militæret, men Larsen er fortsatt engasjert i klubben.

– Så nå har jeg ikke noen «grunn» til å være her, men det føles godt å kunne bidra, og jeg er veldig stolt av hvor inkluderende vi kan være i Skjetten Basket.

Har du et tiltak for barn og unge som trenger støtte?

Les mer om BORI-fondet

To jenter i tenårene snakker sammen mens de trener skadeforebyggende med elastiske bånd i Skjetten basket

Flere artikler