På boligjakt? Få drømmeboligen med kort ansiennitet
Arver du lang ansiennitet fra et familiemedlem får du en stor fordel på boligmarkedet. Heldigvis kan kort ansiennitet gi deg like gode muligheter til å sikre boligkjøpet på forkjøpsrett.
-
Hva er ansiennitet?
Ansiennitet er tiden du har vært medlem i et boligbyggelag. Hvem som har forkjøpsrett på en bolig, avgjøres av hvem som har lengst ansiennitet.
Ansiennitet regnes fra den datoen du blir registrert som medlem i BORI.
I BORI kan du eller familiemedlemmer dele opp ansienniteten slik det passer dere.
– Jeg har opplevd at en boligkjøper med kun ti dagers ansiennitet kom i forkjøpet mot en med syv dagers ansiennitet. Det viser at det lønner seg å være medlem i boligbyggelaget boligen er en del av, og at kort ansiennitet er bedre enn ingen ansiennitet.
Det sier Tom Andre Skarsbø, eiendomsmegler og partner i Privatmegleren Lillestrøm.
Som medlem i BORI har du forkjøpsrett på en rekke boliger i ulike borettslag. Det er faktisk den viktigste medlemsfordelen du har, og kan gi deg en plass foran i boligkøen til drømmeboligen. Du trenger ikke å være med i budrunden engang.
Du kan arve ansiennitet
Selv om du har gode muligheter med kort ansiennitet, vil sjansene dine øke i takt med ansienniteten du opparbeider deg gjennom medlemskapet. Heldigvis kan du arve ansiennitet om du har familiemedlemmer som er medlem i boligbyggelaget.
BORI er det eneste boligbyggelaget som lar deg dele medlemskapet ditt mellom flere familiemedlemmer.
Medlemskapet fungerer som en delingsøkonomi. Det betyr at du kan gi bort eller overføre hele eller deler av ansienniteten akkurat som du vil og til hvem du vil, så lenge det er innenfor familien. Dette kaller vi BORI Familie. Du kan enkelt overføre ansiennitet gjennom søknadskjemaet BORI Familie.
Mange kjøper med kort ansiennitet
Har du ingen du kan arve ansiennitet av har du fortsatt gode muligheter til å sikre deg drømmeboligen på forkjøpsrett. Som BORI-medlem opparbeider du deg ansiennitet fra datoen innbetalingen registreres på BORI sin bankkonto. Ansienniteten bruker du ved kjøp av bolig, enten du ønsker å stå fremst i køen når nye boliger legges ut for salg eller på en brukt bolig.
– For mange førstegangskjøpere kan medlemskapet fungere som en inngangsbillett til boligmarkedet, sier Skarsbø.
Forkjøpsretten kan påvirke budrunden. Dersom du har lengre ansiennitet enn vinneren av budrunden, og andre medlemmer som også har meldt forkjøpsrett og ønsker boligen, kan du ta over kjøpet til den avtalte prisen.
Kun noen dagers ansiennitet som BORI-medlem kan få deg foran i boligkøen og sikre deg drømmeboligen.
I BORI ble forkjøpsretten brukt ved opptil 15% av salgene av tilknyttede borettslag.
– I utgangspunktet er det ganske rimelig å bli medlem i et boligbyggelag, og med de andre fordelene som tilbys kan du spare en del på oppussingsbudsjettet og andre utgifter, sier han.
Slik fungerer forkjøpsrett
Forkjøpsretten kan avklares på to måter, enten med forhåndsavklaring eller fastprisavklaring. Selger og megler blir enige om hvilket alternativ som passer best.
-
Forhåndsavklaring – meld interesse før salget
Ved forhåndsavklaring blir boligen annonsert for forkjøpsrett før den er solgt, og ofte med en prisantydning. Salget skjer enten gjennom megler eller salg på egen hånd, og når selger har akseptert et bud, vil forkjøpsretten avklares hos alle som har meldt forkjøpsrett.
Når boligselger har akseptert et bud, vil den som har meldt seg interessert og med lengst ansiennitet få tilbud om å kjøpe boligen til det aksepterte budet. Takker denne personen nei, går tilbudet videre til personen med nest lengst ansiennitet.
-
Fastprisavklaring – meld interesse etter salget
Ved fastprisavklaring blir boligen utlyst på forkjøpsrett etter at selgeren har akseptert bud og vilkår. Du trenger ikke å være med i budrunde, men melder du forkjøpsrett i dette tilfellet må du inngå samme avtale som pris og vilkår som er gjort mellom selger og opprinnelig kjøper. Dette er en bindende melding og er du det medlemmet med lengst ansiennitet, er boligen din.
– Boligprisveksten i Oslo har økt de siste årene, og vi ser derfor en tydelig trend der flere ser til områder utenfor bygrensa der du får mer for pengene, nærhet til marka og gode pendlermuligheter, sier Skarsbø.
Finnes drømmeboligen din utenfor Oslo?
Les: De største fordelene med å bo på Romerike.
Flere artikler
1 av 5 boliger tas på forkjøpsrett. Tør du la være?
Folk i alle livsfaser bruker forkjøpsrett. Yngre kommer seg inn på boligmarkedet, barnefamilier trenger mer plass og eldre selger huset til fordel for leilighet. – Jeg er veldig takknemlig fo...
Derfor vil «alle» bo på Romerike
Hva skjer på Romerike? Regionen har på kort tid blitt en favoritt for de som elsker byliv, og for de som ønsker seg flere kilometer til nærmeste nabo.
Borettslag: Svar på det du lurer på
Hva er forskjellen på borettslag og sameie? Hva er fordelene med å bo i borettslag – og kan jeg ha husdyr? Vi svarer på det folk googler mest.
– Draktene får utøverne til å skinne på konkurransegulvet
Romerike Drillklubb har flere utøvere som er kvalifisert til store internasjonale mesterskap i 2023. Koreografien krever at draktene er tilpasset et tema. For å dekke utgiftene har de fått støtte fra BORI-fondet.