Hopp til hovedinnhold

Bytte forretningsfører? Det er enklere enn du tror

– Mye av jobben til styreleder er egentlig gjort når tilbudet er signert, sier Petter M. Schøyen, seniorrådgiver i BORI Boligbyggelag.

VEILEDER STYRET: Petter M. Schøyen gir gode råd til styreledere over hele landet hver dag.
Publisert 19. aug. 2024
Lesetid: 1 min.
Styret

Schøyen forteller at det er like enkelt å bytte forretningsfører som å bytte strømleverandør.

Prosessen starter med at styret innhenter tilbud fra ulike forretningsførere og sammenligner disse. Når valget er tatt, sørger BORI for en smidig overgang som inkluderer overføring av all nødvendig dokumentasjon og informasjon.

– I BORI er vi opptatt av å skreddersy forretningsførselen. Selv om det praktiske går av seg selv, ønsker vi tett dialog med styret underveis for å sikre at de får tjenestene og hjelpen de trenger, forklarer Schøyen.

  • Derfor bytter styrer forretningsfører

    Det er mange grunner til at borettslag eller sameier velger å bytte forretningsfører.

    Noen ønsker en forandring eller ny energi i boligselskapet, mens andre kontakter BORI av følgende grunner:

    1. Lav tilgjengelighet hos den nåværende forretningsføreren, som gjør at styret føler seg nedprioritert.
    2. Spisskompetanse om borettslag og sameier hos ny forretningsfører eller regnskapsfører.
    3. Dårlige eller manglende digitale systemer og styreportaler.
    4. Unødvendig dyr avtale.
    5. Dårlige vilkår og storkundefordeler.

Slik velger dere riktig forretningsfører

Å velge riktig forretningsfører for borettslaget eller sameiet kan føre til smidigere drift, bedre økonomisk oversikt og økt trivsel blant beboerne.

­– For å finne ut om BORI er den riktige forretningsføreren for dere anbefaler jeg å ringe oss for å slå av en prat. Vi er stolte av å være en tilgjengelig forretningsfører som vet hva kundene våre trenger. God kommunikasjon er viktig for oss, sier Schøyen.

Han har noen nyttige tips til borettslag og sameier som ser etter ny forretningfører:

  1. Sørg for at den nye forretningsføreren har solid erfaring og nødvendige kvalifikasjoner. De må ha god forståelse av både økonomi og jus i borettslag og sameier.
  2. Forretningsføreren skal være lett tilgjengelig og ha gode kommunikasjonsferdigheter. De skal kunne forklare økonomiske begreper på en forståelig måte og være åpne for spørsmål og diskusjoner.
  3. Sjekk hva som inkluderes i avtalen.
  4. Sørg for at forretningsføreren tilbyr moderne digitale verktøy og en styreportal. En god styreportal samler all informasjon på ett sted, gjør administrasjonen mer oversiktelig og forenkler og effektviserer styrets oppgaver.

Visste du at: BORI er det eneste boligbyggelaget som er ISO 9001:2015-sertifisert. Dette er en internasjonalt anerkjent kvalitetsnorm, som betyr at våre eiendomsforvaltere følger strenge rutiner fra A til Å.

  • Når er den beste tiden å bytte forretningsfører?

    Borettslag og sameier har friheten til å bytte forretningsfører når som helst på året. Du må kun undersøke om det eksisterer en oppsigelsestid hos den nåværende forretningsføreren eller regnskapsføreren.

    – Uansett når det nye kundeforholdet begynner, sørger vi for at den økonomiske oversikten for inneværende regnskapsår opprettholdes, sier Schøyen.

Forretningsfører eller regnskapsfører?

Mange mindre borettslag og sameier har ofte en regnskapsfører, ikke en forretningsfører.

En regnskapsfører håndterer kun økonomiske transaksjoner og rapportering, mens en forretningsfører tilbyr en helhetlig administrativ tjeneste som inkluderer mye mer.

– Vi forretningsførere har også spisskompetanse på lovverket og prosessene som omhandler driften av  borettslag og sameier. Med en forretningsfører i ryggen slipper styret å tilegne seg denne kompetansen selv.

En forretningsfører prater med en mann over en kopp kaffe på kafé.
LURER DU PÅ NOE? Petter og hans kollegaer stiller alltid opp til en prat med styret.

Fordelene med en forretningsfører fra BORI

– En god forretningsfører er den viktigste samarbeidspartneren for at styret enklere kan sikre et velfungerende og trivelig bomiljø, sier Schøyen.

I tillegg til å sikre spisskompetanse på drift av borettslag og sameier, trekker Schøyen frem at styret får samlet alt på ett sted med en forretningsfører.

– Vinduer må byttes, strømavtaler må forhandles og HMS må sikres. Med en forretningsfører som BORI får du en totalleverandør, forklarer han.

Med BORI som forretningsfører får du blant annet:

  • En digital styreportal og årshjul som hjelper styret med å holde orden på rutineoppgavene.
  • Tilgang på BORI Prosjekt – et team med byggingeniører som kan bistå med vedlikehold og større eller mindre rehabiliteringsprosjekter. Våre rådgivere er med på hele prosessen, fra vedlikeholdsplaner og tilstandsvurdering til tilbudshenting og prosjektgjennomføring.
  • En samarbeidspartner som sikrer at dere møter myndighetenes HMS-krav. Våre HMS-rådgivere skreddersyr en HMS-plan etter deres behov som inkluderer risikovurderinger, brannvern, ettersyn av installasjoner og egenkontroll av fellesarealer med mer.
  • Gode tilbud og avtaler på forsikring, skreddersydd for borettslag og sameier.
  • Juridisk bistand fra vår samarbeidspartner Ræder Bing. Advokatfirmaet er ekspert på juridiske problemstillinger som kan dukke opp i borettslag og sameier.
  • Svært gunstige lånevilkår og banktjenester gjennom Banken har spesialkompetanse på behovene til borettslag og sameier.
  • Mange flere fordeler som gode strømavtaler, TV-pakker og bildelingstjeneste. Bli kjent med alle våre storkundefordeler.

Les alt om forretningsførsel fra BORI.

Flere artikler