Hjelp, det er dugnad! BORI ute med kampanje
Hvert år arrangerer tusenvis av styreledere dugnad. Alene. Hva kan gå galt? Det er dette vi utforsker i vår nye kampanje med katastrofefilmen "Dugnaden".
Norges nasjonalord
Vi kan anta at det arrangeres flere hundre tusen dugnader i Norge hvert eneste år. De fleste i Norge har med andre ord et forhold til konseptet, selv om de ikke er styreledere i borettslag, slik som Ola.
Men hvordan står det egentlig til med dugnadsånden her til lands?
Det startet i hvert fall godt, som en gammel skikk med sitt utspring fra landbrukssamfunnet.
Enten det var tak som skulle legges, gress som skulle slås, eller tømmer skulle flyttes, har dugnaden vært et kjært virkemiddel i Norge i mange hundre år.
Så kjær har dugnaden vært at seerne til NRK-programmet «Typisk norsk» kåret dugnad til landets nasjonalord i 2004.
I en NRK-sak fra 2022 kunne vi lese om Isabell (17) som aldri hadde vært på dugnad. I samme sak viste statistikken nedgang i andel som deltok i frivillig arbeid, særlig blant de yngste.
Det skal sies at pandemien forsterket tallene, men tendensen hadde vært der i flere år.
Folk som ikke stiller opp, er det mest negative med dugnad, i følge en undersøkelse fra 2025. Hele 20 prosent av utvalget i undersøkelsen mener til og med det bør være bøter for ikke å delta.
Likevel er 63 prosent generelt sett positive til dugnad, mens bare 10 prosent av utvalget negative.
Med andre ord bør det være brukbare rekrutteringsmuligheter for Ola i fremtiden, dersom de kommer seg helskinnet gjennom det voldsomme uværet.
Sjangerlek
Det er ikke bare dugnaden som er typisk norsk. Nordmenn elsker katastofefilmer. Tunnelen, Bølgen og Nordsjøen er alle norskproduserte filmer som har en ting til felles – de spiller på utstrakte fenomener ved Norge som land. Her ser vi tusenvis av tuneller, de mange dype fjordene og plattformene i Nordsjøen.
– «Dugnaden» blir sånn sett en naturlig del av rekka, sier Steinar Borge. Han har regissert filmen på oppdrag fra BORI.
– Det er to erkenorske greier som møtes, dugnad og katastrofefilm – i «skjønn forening», legger han til.
Katastrofefilmer består ofte av mange forskjellige roller, og deres forsøk på å forhindre, rømme fra eller mestre katastrofene og følgene av den.
– For vår mann Ola og familien hans, er det jo dugnaden som er selve katastrofen. I tillegg topper det seg når det også brygger opp til uvær.
Borge tror mange vil kjenne seg igjen i filmen.
– Selv om det kanskje ikke dukker opp noe tornado under årets dugnader, er det nok mange dugnadsansvarlige som puster lettet ut når det hele er over – og det er et halvt år til neste gang.
BORI kan ikke arrangere dugnaden for deg, men vi kan hjelpe til med veldig mye annet.
Flere artikler
8 tips for en vellykket dugnad
Her er tipsene som sparer dere tid og penger, sikrer godt oppmøte, og skaper en effektiv og hyggelig dugnad for alle.
Borettslag og sameier: Skap uteområder som faktisk blir brukt
Landskapsarkitekt Pernille Leivestad er ikke i tvil om hva som skal til for å få det fint på uteområdet i borettslaget og sameier. Her er hennes beste tips.
Motorsykkel i stua, skriking og forsvunne regninger: Slik styrer du ikke et borettslag
– Noen ganger spør jeg styremedlemmene: «Hvordan i all verden klarte du å komme frem til en slik problemstilling?» Bli med inn i kaoset som kan oppstå i borettslag og sameier!
Så du rakk opp hånden og brått er du styreleder?
Slapp av. Du er ikke den første som uforvarende blir kastet inn i et styreverv fordi du åpnet munnen på årsmøtet eller generalforsamlingen. Du blir ikke den siste heller. For det er slik det fung...