Styrearbeid: Bør du melde deg?
Å bli med i styret i borettslaget eller sameiet gir deg muligheten til å få gjennomslag for gode ideer og bidra til et godt bomiljø. Vi gir deg oversikten du trenger for å bestemme om styrearbeid passer for deg.
I et borettslag eller sameie er det styret som tar seg av den daglige driften. Som styremedlem får du derfor et personlig ansvar for at boligselskapet blir drevet på en klok og effektiv måte. Til gjengjeld vil du få god erfaring, nye bekjentskaper og verdifull kompetanse.
– Du lærer mye av å sitte i et styre, både praktisk og personlig. Du får erfaring med budsjettering og lovverk, og muligheten til å få samarbeide med styremedlemmer og naboene dine for fellesskapets beste.
Det sier fagansvarlig kunde- og regnskapsservice i BORI, Madeleine Wik Strand. Hun bistår borettslag og sameier med regnskap og rådgivning til styrer.
-
Styrets ansvar og oppgaver
Styret i et borettslag eller sameie har ansvar for å forvalte bygningen og eiendommens verdier til beboernes beste.
Det betyr å gjennomføre vedtak etter generalforsamlingen eller årsmøtet. Kanskje dere har bestemt dere for å rehabilitere fasaden, installere nye låser på inngangsdørene eller justere felleskostnadene?
Typiske styreoppgaver kan være:
- Holde oversikt over økonomien
- Fastsette fellesutgifter
- Godkjenne fakturaer
- Administrere forsikringer
- Oppdatere husordensregler
- Håndtere HMS-oppgaver
- Behandle søknader fra beboere
- Kalle inn og holde styremøter
- Ta ansvar for vedlikehold av bygningene og fellesarealene
- Bestille vaktmestertjenester og renhold
- Engasjere håndverkere og entreprenører til oppussings- og rehabiliteringsprosjekter
- Håndtere eventuelle konflikter blant beboerne
- Gi beboerne nødvendig informasjon
- Lag en plan for hvilke oppgaver som bør prioriteres
Derfor bør du melde deg
Styret i et borettslag eller sameie velges vanligvis for en periode på ett til to år. Borettslaget har sitt årlige møte kalt generalforsamlingen, mens sameier bruker betegnelsen årsmøte. Her samles beboerne for å diskutere viktige saker og ta beslutninger. I noen tilfeller er en valgkomité satt til å finne aktuelle kandidater til styret.
Antallet personer i et styre varierer, men det må minimum bestå av en styreleder og to styremedlemmer. I tillegg kan varamedlemmer og nestleder tre inn ved behov.
Mange lurer på hvor mye tid det krever å være styremedlem. Svaret avhenger ofte av boligselskapets størrelse, oppgaver og vedlikeholdsbehov.
Sitter du i et styre med 200 enheter kan du forvente flere spørsmål fra beboere sammenlignet med et styre med 12 enheter. Tidsinvesteringen for et styremedlem vil derfor variere, og kan strekke seg fra en halv time til et par timer i uken, avhengig av behovene og oppgavene som kreves.
Hvordan fastsettes styrehonorar i borettslag og sameie?
Som styremedlem spiller du en nøkkelrolle i å planlegge og gjennomføre tiltak som sikrer smidig drift og trivsel i borettslaget eller sameiet. Og her er det ikke bare dugnad og innsats, du får også et honorar for arbeidet du legger ned. Beløpet avhenger av størrelsen på boligselskapet, reglene i vedtektene og hvor mye arbeid som må gjøres.
– Beløpet for styrehonoraret fastsettes på generalforsamlingen eller årsmøtet, og blir fordelt mellom alle styremedlemmene, sier Madeleine.
Du må ikke ha tidligere erfaring for å være med i et styre. Har du lyst til å bli med, er det bare å gi beskjed til nåværende styre eller valgkomiteen.
Les også: Vintervedlikehold: Dette er styrets ansvar
Styrearbeid betyr også stort ansvar
Ansvarsområdene i styrene kan variere etter eierstrukturen, men generelt sett er styrene i både borettslag og sameier ansvarlige for økonomi, vedlikehold, forsikring og konflikthåndtering.
Styrearbeidet kan innebære omfattende oppgaver som rehabilitering, budsjettplanlegging, koordinering av oppgaver, og kommunikasjon med beboerne.
– Det er styret som har ansvar for at bygningsmassen er forsikret og vedlikeholdet utføres på en måte som fører til at den ikke går ned i verdi, sier Madeleine.
Styrets hovedoppgave er å forvalte beboernes verdier. Hvis styrearbeidets oppgaver blir for mange og utfordrende, kan du kontakte BORI. Vi sørger for en profesjonell ramme rundt styrearbeidet, reduserer papirarbeid og bidrar til en mer effektiv drift.
Vi ser altfor ofte at borettslag og sameier ikke er tidlig nok ute med vedlikehold og rehabilitering. Dersom styret ikke har tid, kapasitet eller kompetanse, kan de enkelt kontakte oss for å lede prosjektet.
Dette hjelper BORI styret med
- Økonomi
- Forretningsførsel og rådgivning
- Lån og sparing gjennom BoligBanken
- Forsikring
- Byggtekniske tjenester
- Innkreving av felleskostnader
- Rabattavtaler
- Effektivt styrearbeid gjennom styreportalen styret.com
- Rådgivning
- Kurs og opplæring
- Bistand ved generalforsamlinger og årsmøter
Flere artikler
Advokaten svarer: Slik håndterer du nabokrangler
Hvor tidlig bør styret kontaktes når konflikten oppstår, og når ringer du advokat? BORIs samarbeidspartner Ræder Bing har svaret.
Hvilken nabo er du?
Høy musikk, dunk etter ivrige barneføtter og en hund som bjeffer klar for dagens tur. La oss heller ikke glemme han som alltid følger med i vinduet og vet hva som skjer i nabolaget, eller hun som ikke lar deg unnslippe en lang prat ved postkassen.
Borettslag og sameier: Skap uteområder som faktisk blir brukt
Landskapsarkitekt Pernille Leivestad er ikke i tvil om hva som skal til for å få det fint på uteområdet i borettslaget og sameier. Her er hennes beste tips.
Flere heisalarmer vil slutte å fungere i 2025
2G-nettet skrus av i 2025. Da må ny løsning for heisalarm være på plass slik at Heiskontrollen ikke stenger av heisen i ditt borettslag eller sameie.