Hopp til hovedinnhold

8 tips for en vellykket dugnad

Her er tipsene som sparer dere tid og penger, sikrer godt oppmøte, og skaper en effektiv og hyggelig dugnad for alle.

DUGNAD MED NABOER: Dugnadsarbeidet beboerne gjør sammen i boligselskapene sørger for ryddige fellesområder, reduserer kostnader og bidrar til at folk trives i nabolaget.
Publisert 25. mar. 2024
Lesetid: 3 min.
Medlem Styret

Mange bruker dugnader i borettslag og sameier til å friske opp utearealene, få unna enkelt vedlikehold og skape godt bomiljø. Les videre og få tips til hva dere kan gjøre.

8 tips til dugnaden

  1. Få oversikt over dugnaden – planlegg og prioriter arbeidsoppgaver
  2. Finn frem nødvendig utstyr – skaff utstyr i god tid
  3. Send ut informasjon om dugnaden – bestem dato og tidspunkt, og inviter alle beboerne
  4. Lag et godt system for kildesortering og farlig avfall – bestill containere i god tid
  5. Involver fellesskapet – ha en oversikt over dugnadsoppgaver og la beboerne velge selv
  6. Server mat og drikke – skap en hyggelig atmosfære ved å servere noe under dugnaden
  7. Arranger byttemarked – legg til rette for at beboere kan bytte klær og utstyr
  8. Planlegg neste dugnad – noter behov og prioriter oppgaver til neste dugnad

 

1. Få oversikt over dugnaden

De beste dugnadene har en plan. Start med slutten. Hva er målet? Kanskje dere skal felle noen trær, male garasjen eller vaske en platting?

Kartlegg hva som må, bør og kan gjøres i borettslaget eller sameiet, og gjerne i prioritert rekkefølge. Som regel bør du planlegge dugnaden noen uker i forveien. Med en god oversikt over arbeidsoppgaver blir det enklere for alle å melde seg. Typiske oppgaver kan inkludere maling, hagearbeid, vedlikehold av fellesområder, reparasjoner og planting av blomster.

2. Finn frem nødvendig utstyr

Sjekk at dere har nok vaskebøtter, såpe og kluter, maling, koster, raker, løvblåser, spader, trillebår og søppelposer. Avtal med beboere som stiller med eget utstyr. Kjøp inn det som trengs, og avtal leie av annet utstyr. Få oversikt over det nødvendige utstyret et par dager i forkant av dugnaden, slik at du får tid til å skaffe det utstyret som eventuelt mangler.

Kanskje det er på tide å tømme sandfanget og spyle gårdsplassen? De aller fleste boliger har dreneringskummer, sluk og rist i og ved gater og veier som skiller ut sand, grus og jord fra vann. De bør tømmes på både vårdugnaden og høstdugnaden.

BORI-medlemmer får rabatt på spyling av gårdsplass og tømming av sandfang, og styrer i borettslag og sameier med BORI som forretningsfører får 10% rabatt på container, beholder for elektrisk og elektronisk avfall og avfallssekker hos Ragn-Sells.

Husk at uten nødvendig utstyr blir ikke oppgavene gjennomført.

3. Send ut informasjon om dugnaden

Bestem dato og tidspunkt, samle all informasjon og inviter alle beboerne i borettslaget eller sameiet til å delta i dugnaden. Det lønner seg å sende ut invitasjonen i god tid, gjerne et par uker i forkant av dugnadsdagen. Med BORI som forretningsfører kan du som styreleder enkelt invitere alle beboerne til dugnad digitalt via styreportalen styret.com.

Si fra om dere serverer mat og drikke! Pizza, vafler, boller, kaffe og brus er alltid en stor bonus ved å delta på dugnad.

4. Lag et godt system for kildesortering og farlig avfall

Hva slags avfall skal dere kaste under dugnaden? Bestill containere, beholdere for farlig avfall, SmartBag-avfallssekker og beholder for elektronisk avfall i god tid, og senest dagen eller kvelden før. Pass på at plasseringen av avfallsbeholdere og containere følger gjeldende retningslinjer.

Planlegg et tydelig system for kildesortering. Del gjerne informasjon om hvordan blandet avfall skal sorteres med beboerne i forkant og underveis. Tenk spesielt gjennom hvor farlig avfall skal sorteres.

Brann på anleggene våre skjer stort sett på grunn av feilsortering. Hvis for eksempel litiumbatterier havner i restavfall, kan de skape store branner i kverna som ødelegger hele gjenvinningsanlegget.

Anders Ellefsen Markedsansvarlig i Ragn-Sells

Merk alle avfallsbeholdere godt. Elektronisk avfall, småbatterier og lysstoffrør kan leveres gratis på gjenvinningsstasjoner og i butikker som forhandler dette. Du kan snakke med Ragn-Sells for å finne ut hvordan ditt borettslag eller sameie skal håndtere avfallet.

I løpet av de siste årene er det blitt innført strengere regler for sortering og håndtering av avfall. Hvis dere ikke kildesorterer riktig, kan dere få renovasjonsgebyr og kostbar lovpålagt opprydding. Du skåner dermed både miljøet og lommeboka ved å kildesortere skikkelig. Du kan levere noe gratis på gjenvinningsstasjoner eller bestille en komprimatorbil eller søppelbil.

5. Involver fellesskapet

Gi beboerne muligheten til å velge dugnadsoppgaver. Dere kan sende ut et Excel-skjema for oppgavefordeling, henge opp en liste til å skrive seg på eller fordele oppgaver når dugnaden starter.

Selv om mange har dugnadsånden i ryggmargen, kan det være stor variasjon i engasjement og erfaring. Gi oppgaver til dem som har møtt opp til dugnaden, slik at alle kjenner på ansvaret for å ta i et tak.

Les også: Hvem er du på dugnad?

Kvinne i oransje t-skjorte og to menn rydder på dugnaden og legger planker i container.
RABATT PÅ CONTAINER: Bruk koden «BORI» og få 10 prosent rabatt på din bestilling av container eller SmartBag hos Ragn-Sells.

6. Server mat og drikke, og skap en hyggelig atmosfære

Å arrangere dugnad handler om fellesskapet. Skap en hyggelig atmosfære ved å servere noe som belønning for oppmøtet og innsatsen. Deleger gjerne ansvaret til noen som ordner med innkjøp, organisering og matlaging.

Dersom dugnaden varer flere timer, er det bedre med en pause midt i enn å avslutte med mat og drikke.

7. Arranger byttemarked

Bruk anledningen til å ha byttemarked! Fremtidens miljøutfordringer krever at vi tenker nytt.

Å bytte klær, møbler og annet utstyr er en morsom, sosial, gratis og miljøvennlig måte å fornye både garderoben og hjemmet sitt på. Klargjør en plass i fellesområdene hvor det legges opp til at beboerne kan sette igjen og hente klær og annet utstyr. Kanskje det også kan bidra til bedre oppslutning på selve dugnadsdagen?

8. Planlegg neste dugnad

Det dukker gjerne opp nye oppgaver og gjøremål under en dugnad. Noter derfor ned de behovene og ønskene det blir pratet om, og lag en oversikt over hva som bør prioriteres til neste dugnad.

Kanskje borettslaget eller sameiet har noen oppgaver som allerede har stått på lista en stund? Bruk muligheten til å samarbeide og planlegge neste dugnad godt.

Flere artikler