Unngå farlige situasjoner: Gode vaner for batteri-retur
Hvert år havner millioner av batterier ved en feil i restavfallet, og dette utgjør en stor brannfare. Brannen kan oppstå i hentebilen når den kjører på trafikkert bilvei, i boligområder på henterunde, eller når restavfallet har kommet fram til anlegget.
– I alle tilfeller er dette en kjempestor sikkerhetsrisiko, sier Anders Ellefsen, markedsansvarlig i Ragn-Sells.
Hvorfor er det farlig?
Grunnen til at feilsortering er så farlig, er at ulike typer avfall blir behandlet på forskjellig måte.
– Restavfallet går gjennom en kvern, og dersom batterier kvernes, kan det bli brann. Det gjelder spesielt lithiumbatterier. Ved skade på et slikt batteri, begynner det å brenne med en gang det kommer i kontakt med fuktighet. ROAF opplyser at 1,4 millioner batterier havner på avveie hvert år. Dette må vi kunne kalle sløvhet fra folk, og det gjør at det oppstår farlige situasjoner hele tiden, mener Ellefsen.
Leveres i butikken
Han mener feilsortering av batterier enkelt kan unngås hvis alle etablerer gode vaner for retur.
– Batterier og småelektronikk skal leveres til gjenvinning der batterier selges, som f. eks i dagligvarebutikken. Mottaksboksene for batterier står ofte ved panteautomaten, og vi oppfordrer alle til å ta med brukte batterier til butikken så ofte som mulig. La det bli en vane!, oppmuntrer Ellefsen.
Når du mellomlagrer hjemme
Han har også gode tips til hvordan batteriene skal oppbevares mens vi fremdeles har de hjemme.
– Vi anbefaler å legge de brukte batteriene i f. eks et syltetøyglass med lokk. Før du legger batteriene i glasset er det en ekstra sikkerhet å tape polene. På den måten unngår du potensiell gnist dersom polene kommer i kontakt med hverandre. Det har vi snakket om i mange år, og nå har flere kommet på banen med samme budskap. Det viser at det er viktig, mener Ellefsen.
Rødboks i borettslaget
For bedrifter og boligselskaper er det smart å skaffe seg en rødboks med innkastingslokk til småbatterier, og plassere den i avfallsrommet.
– Min klare oppfordring er at hvis borettslaget ikke har rødboks for batterier, må de kontakte oss eller et annet gjenvinningsselskap som kan ordne det. Sikkerheten er i alles interesse, sier Ellefsen i Ragn-Sells, og legger til at alarmbatterier og kraftigere batterier skal leveres til gjenvinningsstasjonen.
Flere artikler
Kom i julestemning med BORIs juleforestilling - kun kr 95 pr billett
Ta med deg familien på BORIs juleforestilling Juleskurken onsdag 29. november kl. 18:00 på Lillestrøm Kultursenter.
Velg riktig strømavtale når du flytter
Det kan bli dyrt å glemme å bestille strømavtale når du overtar ny bolig. Vi hjelper deg å velge riktig avtale for deg.
Lyst til å bo i Ensjøparken i Oslo?
Nå kan du som er BORI-medlem benytte forkjøpsrett på en av 10 leiligheter i Ensjøparken i Oslo.
Nyhet! Nye medlemsfordeler
Vi ønsker Nextory og Fagmøbler velkommen som en del av fordelsprogrammet.