Hopp til hovedinnhold

Denne forsikringen bør du ikke droppe

Publisert 23. apr. 2020
Medlem

Innboforsikring er ikke påbudt, men en forsikring du ikke bør velge bort. Uten den kan du stå igjen med store kostnader, om uhellet først er ute.

Innboforsikring dekker alt du har i huset. Møbler, tepper, bøker, elektriske apparater, spill, bilder, klær.. Ja, alt du eier. Det er ikke rent lite når du først tenker over det.

Hvis du får innbrudd, det oppstår en vannskade eller en brann, så er det viktig å ha en innboforsikring som gjør at du får erstattet det som er skadet eller borte.
Vi tok en prat med Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, om denne forsikringen.

– Innboforsikring er ikke pålagt, men noe vi sterkt anbefaler alle å ha, kommenterer Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind. – Dette er en rimelig forsikring, i forhold til at du sikrer alle eiendelene du har. Den dekker også det du tar med deg hjemmefra når du reiser. I tillegg har ofte innboforsikringen en uhellsdekning som mange tror ligger i reiseforsikringen. Denne dekker blant annet den vanligste skaden hos forsikringsselskapene, nemlig knuste mobilskjermer, sier Nielsen. – Og ikke bare det, men når eldstemann flytter ut på hybel, så gjelder hybelinnboet også under forsikringen. Dette er dersom barnet har folkeregistrert adresse hjemme hos foreldrene eller sine foresatte.

Innbo og bygning

Det er mange som tror at bygningsforsikringen dekker innboet også. Det stemmer ikke, den dekker bare bygget.
Bor du i borettslag eller i et sameie, er bygningen forsikret gjennom dette. Bor du i hus, tomannsbolig og liknende, som du eier selv, må du som eier tegne bygningsforsikring.

– Spesielt de som bor i leilighet ringer for eksempel ved en vannskade i borettslaget, forteller Nielsen.

Det er en enkel måte å skille innboforsikring og bygningsforsikring på. Bygning er alt som er fastmontert. Det du tar med deg når du flytter er innbo. Eller sagt på en annen måte: hvis du snur huset på hodet er alt som ramler ned innbo.

Når uhellet er ute

Fremtind får ukentlig henvendelser om uhell. Innboforsikringen sørger for at eiendelene blir dekket, slik at man ikke står med store utgifter. Nielsen forteller om to eksempler hvor innboforsikring har «reddet dagen».

En bolig hadde tilbakeslag fra rør og kloakkskade i kjeller.

– Hele kjelleren, som var nyinnredet, stod med 40 centimeter kloakk. Kjellerstuen, vaskerommet, soverom, bad, bod og lager. Med andre ord, alt innbo som var i kontakt med gulvet ble ødelagt.

En annen bolig begynte å brenne på grunn av et stearinlys.

– I denne saken flammet et stearinlys opp og gardinene tok fyr. De som bodde i huset var ute av rommet kun et lite øyeblikk men på å den tiden spredte brannen seg til andre møbler. Stuen ble totalt ødelagt, og det ble også røyk- og sotskader i resten av leiligheten.

I begge tilfellene var det heldigvis tegnet innboforsikring. Uten den, ville de det gjaldt stått igjen med store utgifter til opprydding, reparasjoner og innkjøp av tapte eiendeler. Dette forklarer litt om hvorfor det er så viktig med en slik forsikring.

– Vi mener de viktigste dekningene er ved brann, vannskader, innbrudd og tyveri. Det er i disse sakene det ofte blir snakk om store erstatningssummer, kommenterer Nielsen. Likevel er det slik at den delen av forsikringen som kalles uhellsdekningen, er den som blir brukt mest. Spesielt når det gjelder ødelagte mobiltelefoner og nettbrett.

Therese Nielsen i Fremtind

Tips til forsikring

Når du tegner innbo, så vær realistisk. Hva tror du alt løsøre i huset koster? Forsikrer du deg for lavt, vil du ikke få erstattet alt hvis ulykken først er ute. Forsikrer du deg for høyt, vil du måtte betale mer i måneden enn nødvendig.

Det er viktig at du tenker gjennom hvor store verdier du har i hjemmet ditt, slik at forsikringssummen du velger blir riktig. Alt fra barnas leker, til servise koster penger. Det blir en god sum med når du begynner å regne sammen hva spillkonsoller, bunader, verktøy koster. I noen tilfeller dekkes ikke dyre enkeltgjenstander fullt ut, men bare opp til en viss sum. For eksempel er en spesielt dyr sykkel eller bunad noe som bør ha en tilleggsforsikring.

Nielsens råd er å velge en kjent aktør når du skal tegne forsikring. – De store selskapene har relativt like vilkår og konkurrerer mest på kundeservice og et raskt og rettferdig oppgjør. Noen mindre selskaper kan ha rimeligere priser, men dette betyr veldig ofte noe dårligere vilkår og dermed lavere utbetalinger eller avslag når uhellet først skjer.
Dersom du sammenligner to selskap, husk å ikke bare sammenligne prisen, men også hva forsikringen inneholder og egenandelen. Forhøyet egenandel betyr ofte lavere pris.

Nielsen har gode tips til deg som skal velge et forsikringsselskap og mener at disse punktene er viktig å få oversikt over:

  • Hva sier vilkårene?
  • Hva har jeg forsikret?
  • Hva er jeg forsikret mot (altså; hendelser som f.eks. brann, vannskader, innbrudd)?
  • Har jeg egenandel – eller hvor stor er denne?

 

 

 

Flere artikler