Hopp til hovedinnhold

Dette bør du som ung vite om boliglån og renter

Publisert 18. mai. 2021
Medlem

Er du ung og nærmer deg boligkjøp? Her forklarer vi deg hva Boliglån for unge er, i tillegg til litt om både renter og forskjellige typer boliglån.

Boliglån, renter og økonomi generelt kan være krevende å få informasjon og kunnskap om. Derfor har vi samlet det vi mener kan være mest nyttig for deg som snart skal kjøpe bolig.

Tilbud om lån

For å få lån må banken vurdere den økonomiske situasjonen din. Bankene ser på inntekten din, utgiftene dine, gjeld og formue. Husk at du må ha 15 prosent egenkapital eller sikkerhet andre steder, som for eksempel en kausjonist.
Samtidig er det viktig at du også tar en egen gjennomgang av økonomien din og hva du bruker penger på i løpet av en måned. På den måten kan du gjøre deg opp en mening om hvor mye du er villig til å betale på et boliglån. Eller om du kan kutte noen av utgiftene dine. En takeaway-pizza, bolle og kaffe på vei til skole eller jobb, noen nye klær – det kan være mange penger å spare. Hvor mye penger trenger du, egentlig, i måneden?

Dersom du ikke ønsker å bruke så mye penger på nedbetaling av boliggjeld som banken foreslår, så må du selv vurdere om du skal takke ja til lånesummen banken kan gi deg. Alternativt kan du se etter en rimeligere bolig.

Boliglån for unge

Er du mellom 18 og 34 år og på vei inn i boligmarkedet, så kan du søke om Boliglån for unge (BLU), et lån de aller fleste banker tilbyr. Dette lånet har som formål å hjelpe unge mennesker med å komme seg inn på boligmarkedet. Det har en gunstig rente og gode betingelser, og er dere to som skal flytte sammen så holder det at den ene personen er i aldersgruppen.

Lånet kan du søke om frem til du er 34 år og du beholder lånet med de samme betingelsene, frem til du skal bytte bolig, uansett hvor gammel du er. Skal du bytte bolig før du er 34 år, så får du samme type lån på neste bolig også.

Ikke medlem i BORI enda? Meld deg inn i dag

Flytende og fast rente

Når du låner penger av banken, må du betale renter på lånet. Rentesatsen bestemmer bankene selv, etter føringer fra det som heter styringsrente og markedsrenten. Du får ofte litt forskjellig rente i de forskjellige bankene, så det lønner seg å undersøke litt for å få den beste renten.

Renten legges sammen med selve avdraget på boliglånet ditt, og du har to renter å velge mellom

Flytende rente betyr at renten varierer over tid. Dersom banken øker renten vil beløpet du betaler i termingebyr økes. Senker de renten, får du lavere termingebyr. Når styringsrenten er lav, er det en fordel å ha flytende rente.

Fast rente betyr at du binder renten på lånet over en viss tid. Renten vil under perioden ikke påvirkes av renteendringer. Likevel er det ofte slik at den totale summen du betaler på lånet gjerne vil koste mer, enn om du har flytende rente. Den store fordelen med fast rente er forutsigbarheten den gir.

Ulike lån

På samme måte som renten, finnes det også ulike lånetyper. Annuitetslån og serielån er de mest vanlige.

Annuitetslån:
Med et slikt lån betaler du likt terminbeløp hver måned, gitt at rentene er uforandret. Etter hvert som tiden går og du betaler ned på lånet, så vil den summen du betaler i renter hver måned bli lavere, mens selve avdraget på lånet blir høyere. Summen i det månedlige avdraget er uansett lik.

Serielån:
Med dette lånet betaler du fast avdrag hver måned, pluss renter. Her er summen du betaler på avdrag hver måned lik, mens rentene vil synke etterhvert som tiden går.

Uansett hva slags lån og hvilke renter du ender opp med, så er våre viktigste tips å gå igjennom egen økonomi, se på hva du ønsker å sitte igjen med av penger i måneden og snakke med en rådgiver i bank.

Lykke til!

Kilder: Nordea og Sparebanken1

 

 

 

Flere artikler