Hopp til hovedinnhold

Har du planer om å kjøpe leilighet alene?

Boligkjøp kan være både spennende og utfordrende, spesielt når du skal gjøre alt på egenhånd. Vi har snakket med en eiendomsmegler som gir deg sine beste tips.

PÅ BOLIGJAKT? Det kan føles overveldende å kjøpe leilighet alene, men heldigvis har eksperten mange gode råd.
Publisert 10. okt. 2024
Lesetid: 1 min.
Medlem

Som eiendomsmegler i PrivatMegleren Lillestrøm møter Jan Erik Ellefsrud mange som er på boligjakt. Jobben gir han et unikt innblikk i hva som kjennetegner et godt boligkjøp og hvorfor enkelte ikke blir helt fornøyd.

Selv om han har mange gode råd for deg som er på boligjakt, er det ett som skiller seg ut som det aller viktigste:

– Les alltid tilstandsrapporten grundig, egentlig hele salgsoppgaven, da kan du unngå store overraskelser etter boligkjøpet.

Les videre for å få flere gode råd og tips til boligkjøpet.

Forbered deg godt før du begynner boligjakten

Når du har bestemt deg for å kjøpe bolig, er det noen viktige steg du bør ta:

  • Få et finansieringsbevis fra banken
  • Bestem hvilket område du vil bo i
  • Prioriter hva som er viktigst for deg, som nærhet til barnehage, skole eller offentlig transport

– Du bør ha finansieringsbevis klart når du kommer på visning. Budet ditt blir fort mindre verdt dersom det ikke kan bekreftes av banken, sier Jan Erik.

Psst! Visste du at BORI-medlemmer får en av landets beste boliglånsrenter?

Etter visning går det raskt til budrunden er i gang, og da må du være forberedt. For å sikre at du gjør et godt kjøp anbefaler Jan Erik å gjøre seg godt kjent i området på forhånd.

– Selv ville jeg sørget for at bomiljøet er riktig for meg, og at tilbudene jeg trenger i hverdagen er i nærheten før jeg kjøper en bolig.

– Kjør eller ta bussen for å sjekke avstanden mellom hjem og jobb, skole eller barnehage. Stå litt utenfor huset eller leiligheten for å sjekke sol- og støyforhold. Alt dette kan avgjøre om boligen er verdt å satse på eller ikke, råder han.

BORI tipser: Sjekk om det er forkjøpsrett

Er boligen du ser på tilknyttet et boligbyggelag, som BORI, kan det lønne seg å bli medlem. Med forkjøpsrett kan du sikre deg boligen uten å delta i budrunden, og noen ganger er et par dagers medlemskap alt som skal til.

Er du ikke medlem selv, sjekk om noen i familien er det. Kanskje du kan få overført medlemskapet deres for å øke sjansene dine.

Les mer om forkjøpsretten her

En mann i dress går nedover en urban gate med et sammenleggbart skilt med "Privatmegleren" skrevet på.
FORBERED BOLIGJAKTEN: Da kan du unngå stress og bomkjøp ifølge Jan Erik Ellefsrud, eiendomsmegler hos PrivatMegleren Lillestrøm.

Sjekk boligens tilstand før visning

Jakten på drømmeboligen kan være frustrerende. Gode gamle finn.no kan være et fint sted å begynne, men også hjem.no har blitt en viktig plattform. I tillegg kan du registrere deg hos PrivatMegleren, eller andre eiendomsmeglere, slik at de kontakter deg hvis de får inn boliger som passer dine kriterier.

Når du først finner en bolig du liker, er det viktig å finne ut mer om tilstanden.

– Vi prøver å få så mye viktig informasjon inn i boligannonsen som mulig, men her er det veldig begrenset plass, så du må lese tilstandsrapporten nøye, sier Jan Erik.

Tilstanden til boligen er nemlig ekstra godt beskrevet i tilstandsrapporten. Skalaen som brukes går fra tilstandsgrad null (TG1) som er det beste, til tilstandsgrad tre (TG3) som er det dårligste.

– Dersom badet for eksempel har TG3 må det pusses opp fordi det ikke regnes som fungerende etter dagens standard. Da kan du fort trenge noen hundre tusen kroner for å utbedre, forteller Jan Erik.

Han anbefaler derfor å lese rapporten godt og kontakte megler eller takstmann før visning hvis du lurer på noe. Det er også mulig å stille spørsmål på visningen, ringe i etterkant eller sende en e-post eller SMS.

Husk: Uansett tilstand på boligen, blir strømregningen fort høy. Sørg for riktig strømavtale når du flytter.

Kostnader ved boligkjøp

Kjøper du en selveierbolig krever staten en dokumentavgift på 2,5 prosent av kjøpesummen. Det kan fort bli en betydelig kostnad når boligen koster flere millioner. Ved aksje- og borettslag slipper du dette.

  • Lær deg forskjellen: Selveier-, aksje- og andelsbolig

    Selveierbolig

    Dette er den vanligste boligtypen i Norge. Du eier boligen og tomten, med full råderett. Du har i utgangspunktet ansvar for alt vedlikehold og kostnader, men husk likevel å sjekke vedtektene for hva som er sameiets eller seksjonseiers ansvarsområde.

    Aksje- og andelsbolig

    Her eier du en aksje eller andel som gir bruksrett til boligen. Felleskostnader dekker drift og vedlikehold. Forskjellen mellom aksje- og andelsbolig er ofte teknisk og juridisk, men de fungerer i stor grad på samme måte i praksis.

– Uansett hva slags type bolig du kjøper må du ut med ekstra penger til tinglysning av skjøte og pantedokument, men totalt sett er dette små summer. Det er dokumentavgiften til selveierboliger som er viktigst å huske på, sier Jan Erik.

Et godt budsjett som tar høyde for alt fra kommunale avgifter til utgifter på lån og eventuelle felleskostnader er viktig å ha på plass før du sikrer deg drømmeboligen.

Innsidetips: Megleren jobber for å sikre høyest mulig pris for selger. Du bør derfor ikke vise finansieringsbeviset ditt til megleren.

– Jeg sjekker direkte med banken din om budet ditt er innenfor rammen de har gitt deg. Det er alltid betryggende at kjøper har kontroll på sin side, det gir det beste utgangspunktet for en god handel, forteller Jan Erik.

Flere artikler