Ikke dropp generalforsamlingen i borettslaget
Har du tenkt å droppe generalforsamlingen i borettslaget, sier du? Ikke gjør det. Din stemme er viktig, for her kan du være med å bestemme det som skjer.
Er du en av 360 000 boligeiere i borettslag, er det klart for vårens generalforsamlinger. Styret der du bor har sikkert informert om når den er og gitt en frist for innspill til saker. For at en sak skal kunne vedtas på generalforsamlingen, må den være med i innkallingen.
– Har du et godt forslag som flere andelseiere kan nyte godt av, spill den inn til styret. Får du flertallet med deg på generalforsamlingen blir den realisert, for det som blir bestemt her gjelder for alle i borettslaget, sier Line C. Bjerkek, advokatfullmektig i NBBL.
Gir deg oversikt og mulighet til å påvirke
Alle generalforsamlinger i borettslag gjennomføres før utgangen av juni og i innkallingen ser du hvilke saker som skal tas opp. Generalforsamlingen kan treffe vedtak, instruere styret, eller omgjøre tidligere vedtak på generalforsamlingen eller i styret.
– Les innkallingen og gjør deg opp en mening over sakene som stemmes over, anbefaler Bjerkek.
Årsberetning fra styret, årsregnskap og valg av styremedlemmer er obligatoriske saker som alltid behandles. I tillegg kommer saker som er spilt inn fra andelseieren i borettslaget.
– Generalforsamlingen gir deg som beboer og andelseier i borettslag oversikt over drift og økonomi i selskapet du er medeier i. Valg av styremedlemmer gir deg mulighet til å være med å bestemme hvem som skal stå for den daglige driften av borettslaget.
I forkant av generalforsamlingen har valgkomiteen gjort jobben med å foreslå aktuelle personer som er villige til å ta på seg jobben å drifte borettslaget til beste for felleskapet.
Det er ingen begrensning på hvem som kan sitte i et borettslagsstyre. Alle som er myndige kan velges.
Andre kan stemme på dine vegne
Har du likevel ikke anledning til å delta, har Line C.B. Bjerkek ett tips til deg:
– Sørg for å gi noen andre fullmakt til å stemme på dine vegne. Da unngår du å bli satt på sidelinjen når viktige avgjørelser blir tatt.
Det er to former for flertall som gjelder på generalforsamlingen, simpelt flertall og kvalifisert flertall. Hovedregelen er at mange saker avgjøres med simpelt flertall. Det betyr at alternativet med flest stemmer vinner.
Vedtak som innebærer endringer utover det som er vanlig drift og vedlikehold i borettslaget, krever kvalifisert flertall. Det betyr et flertall på to tredeler av stemmene.
– Bygging av balkonger eller tilbygg og innstallering av heis, er normalt eksempler på dette. Og din stemme kan være avgjørende for om sak får flertall, så møt opp selv eller gi andre fullmakt til å stemme for deg, avslutter Line, C.B. Bjerkek, advokatfullmektig i NBBL.
Teksten er hentet fra NBBL.
Flere artikler
Gjør et kupp under medlemsdagene!
Våren er endelig her og energien begynner å komme tilbake både inne og ute. Kanskje du skal fornye hjemmet ditt? Da bør du benytte deg av medlemsdagene 4. - 6. april og gjøre et skikkelig kupp! D...
Ny strømavtale for BORI-medlemmer
BORI har inngått samarbeidsavtale med den anerkjente og landsdekkende kraftleverandøren Ustekveikja Energi AS om levering av fordelaktig strømavtale til BORI-medlemmer. Ustekveikja Energ...
Dobbel bonus hos Montér!
Torsdag 28. mars - 30. mars får du som BORI-medlem 10 % bonus på alt du handler hos Montér! Du finner alt du trenger til oppussing ute og inne: Trelast - Listverk - Kjøkken - Garderobe - Bad -...
Husebyhagen på Skedsmokorset
3 boliger på forkjøpsrett i prosjektet Husebyhagen på Skedsmokorset. Fastsatt pris: AH 0201 – 3-roms på 80 m2 BRA/77 m2 P-rom Innskudd kr. 2 100 000,- Fellesgjeld kr. 2 100 000,- Fellesk...