Julie og Bente er de første i Norge som gjør dette
Julie Schjønneberg Sæther fikk leilighet på forkjøpsrett fordi moren overførte deler av sin ansiennitet i BORI til henne. Oppdelingen gjør mor og datter historiske.
Fra og med mai 2020 ga BORI medlemmene sine muligheten til å dele opp, og dele ut, ansiennitetsårene sine akkurat slik det passer dem selv.
Den muligheten benyttet Bente Schjønneberg Sæther seg av. Hun er dermed den første i landet som overfører noen av sine ansiennitetsår, og beholder resten selv.
I alle år, og i andre boligbyggelag, er regelen at hvis du vil overføre ansiennitet til barn eller barnebarn, så må du overføre alle ansiennitetsårene og medlemskapet til samme person.
– Vi synes det er veldig gøy! Det kunne faktisk ikke kommet på et bedre tidspunkt for oss, sier Bentes datter, Julie Schjønneberg.
Julie fikk nemlig kjøpt leiligheten hun ønsket seg fordi moren overførte 18 år av sin ansiennitet til henne.
Les også: Dette er BORI Familie
Fikk leiligheten på forkjøpsrett
– Jeg har kjøpt en toromsleilighet på Strømmen, forteller Julie. Dette er hennes andre bolig, men det er den første hun kjøper alene.
At Julie fikk tilslag på boligen, var fordi hun fikk ansiennitet av moren. Boligen ble egentlig «kjøpt av noen andre». Men fordi Julie hadde fått noen av morens ansiennitetsår, kunne hun dermed melde forkjøpsrett.
Forkjøpsrett er en rettighet medlemmer av et boligbyggelag har. Kort forklart betyr det at den personen med lengst ansiennitet, kan overta en avtale om et boligkjøp noen andre har inngått.
– Vi hadde egentlig ikke trengt å bruke så mange år. Men det var fint å ha muligheten til å gå inn med en god ansiennitet for å “slå” andre som ville ha leiligheten, sier Julie.
Bente skal foreløpig beholde de resterende årene selv. Dukker det opp andre i familien som kan ha behov for ansiennitetsår senere, så er muligheten der for å enda en gang gi bort noen år med ansiennitet.
En gunstig løsning
– Det er en super løsning, mener Julie og Bente.
Med BORI Familie kan du altså dele opp de årene du har opparbeidet deg som medlem. Du kan for eksempel dele ut noen år og beholde resten selv, eller du kan dele dem mellom flere barn og barnebarn. Det er helt opp til deg hva du gjør med ansiennitetsårene som ikke er knyttet opp til en bolig.
Tradisjonelt måtte man overføre hele medlemskapet, med alle årene, til tross for at mottaker ikke trengte det. Og fordi mottaker kun får ansiennitet fra året han eller hun er født, gikk mange år i vasken. Nettopp derfor ble dette endret, slik at medlemmene selv kan bestemme over de årene de har opparbeidet seg. Slik som Julie og Bente.
– Selv om jeg overtok 18 år fra mamma, har hun fortsatt en god del år igjen, noe som gjør det gunstig for begge to! mener Julie.
Flere artikler
Mitt første boligkjøp
Å kjøpe bolig for første gang er stor og en spennende prosess. Vi har tidligere snakket med Brian og Eireen og vi har snakket med Sverre Erik og Sonia om deres aller første boligkjøp. Alle fortal...
Er dere sikret mot farlig radongass?
BORI BBL og Radonmannen AS har et samarbeid om fordeler for BORIs medlemmer og forvaltede boligselskaper. Radonmannen AS er ledende leverandør i Norge inne forebyggende tiltak mot radon. Deres 30 ...
Brøter Terrasse – eksklusiv forkjøpsrett for medlemmer i BORI
Nå legges snart første salgstrinn på Brøter Terrasse i Lillestrøm ut for salg, og du som er medlem i BORI har nå en unik mulighet til å kjøpe en bolig på forkjøpsrett før ordinær salgsstar...
Minner fra min første bolig
Tidligere snakket vi med Eireen Nordli og Brian Huy Le Van om deres første bolig. Denne uken møter du Sonia Gullu og Sverre Erik Svendsen. Kanskje de får deg til å huske hvordan det var første...