Start sparingen til egenkapital tidlig
Du har hørt det, du må ha egenkapital for å kunne kjøpe bolig. Hele 15 prosent av kjøpesummen. Vi kan ikke få sagt det ofte nok, start tidlig! Det tar tid og krefter å spare opp til en solid egenkapital, derfor har vi samlet sammen en liste med tips til deg.
Men først, hva er egentlig egenkapital?
Egenkapital er pengene du selv må bidra med når du skal kjøpe bolig. Altså penger du har i banken og har spart opp selv, eller kanskje penger familie har bidratt med. Uavhengig hvor pengene kommer fra, så er det altså midler du må ha for å få lån til bolig.
Egenkapital kan også skaffes ved å ta pant i for eksempel dine foreldre sin bolig. Det kalles realkausjon, og de 15 prosentene blir da bundet opp til foreldrene dine (eller andre) sin bolig. Realkausjon er ikke så enkelt som det høres ut som, så her bør du snakke med banken din før du snakker med foreldrene dine.
Sparing krever disiplin og viljestyrke. Vi har derfor vi har noen gode råd til deg som ønsker å opparbeide egenkapital.
- Opprett BSU. Har du fortsatt ikke gjort det, så er dette første bud. BSU er en sparekonto for deg som er under 35 år, og som utelukkende går til boligformål. Sparing i BSU gir også skattefradrag på 20 prosent av årets sparebeløp, maksimalt 5000 kroner.
- Er du student uten jobb? Skaff deg jobb og øk inntekten! Har du jobb, så har du kanskje mulighet til å ta noen ekstra vakter?
- Lag budsjett. Sett opp en oversikt over hvor mye penger du får inn. Overskuddet, eller en viss andel av overskuddet ditt, kan settes på BSU eller annen sparekonto.
- Vær prisbevisst. Ikke kjøp kaffen ute hver morgen, men lag hjemme og ta den med på farten. Selv om summen for én kaffe ikke er all verden, så vil det likevel bli mye penger i løpet av et år. For om du lager gode vaner med både mat og drikke, vil du fort kunne spare inn en del penger over tid.
- Selg ting på nett som du ikke bruker. Bestem deg for at hver gang du selger noe, så skal pengene settes til sparing, uansett om summen er liten eller stor.
- Se i gjennom medlemskapene dine. Har du noen medlemskap du kan si opp?
- Slutt med spontankjøp! Det blir ofte dyrere enn du tror. Planlegg handlingen din.
- Sett opp et fast trekk til sparingen i måneden, slik at pengene går rett på sparekontoen når lønna kommer. Du kan også sette opp trekk fra bankkortet, slik at en liten sum går til sparing hver gang du bruker det i butikken eller andre steder.
- Har du bursdag? Ønsk deg penger til sparing.
- Gå jevnlig over budsjettet og utgiftene dine. Det kan være at det plutselig dukker opp poster du ser du kan spare penger på. Kanskje du oppdager at du kan få et billigere mobilabonnement enn det du har i dag?
Bare for å ha sagt det, det er utrolig hvor mange små pengelekkasjer du kan stenge, om du har fokus på å spare. Husk at mange sjokolader små, kan bli til en egenkapital stor som så.
Flere artikler
Hva er egentlig forkjøpsrett?
Vi skal prøve å forklare det kort og enkelt: Forkjøpsrett er å «kuppe kjøpsavtalen» til noen andre, eller å få boligen før den legges ut på det åpne markedet. Men hva betyr det egentlig å...
Sommer og medlemsfordeler
Medlemsdager og gode tilbud til deg som er medlem av BORI! Husk å benytte deg av medlemsfordelene på ferien din i år, vi har avtaler med butikker i store deler av hele Norge. Sommerdekk og hjulp...
Smestadtunet i Rælingen – BORI-medlemmer får velge først!
Smestadtunet ligger ved Hektneråsen i Rælingen. Her skal det bygges flotte og moderne rekkehus med gode kvaliteter. Her vil du bo i en perle tett på naturen, men likevel nært bylivet i Lillestrøm...
Spania- Søknadsskjema for 2021 ligger ute nå
I februar ble vi endelig ferdig med oppussingen av Spania-leilighetene. Leilighetene finner du like ved den koselige byen Guardemar del Segura i Spania. Kun 25 minutter med bil fra flyplassen i Alican...