Derfor bør du velge bolig med høye felleskostnader
I en tid hvor alt av priser stiger, er lave felleskostnader viktig for mange på boligjakt. Men lave felleskostnader betyr ikke nødvendigvis lavere utgifter.
-
Hva er fellesgjeld?
Fellesgjeld er lånet borettslaget har tatt opp for å bygge, vedlikeholde eller forbedre boligene.
Borettslaget er ansvarlig for den totale fellesgjelden, og du er ansvarlig for delen av lånet som er knyttet til boligen din.
-
Hva er felleskostnader?
Felleskostnader er din andel av fellesgjelden, samt driftskostnader du betaler hver måned.
Felleskostnadene deles mellom alle som bor i borettslaget eller sameiet etter en fastsatt brøk. En del av felleskostnadene går til å betale renter og avdrag på fellesgjelden, og resten går til å betale driftskostnader som borettslaget har. Driftskostnadene kan inkludere utgifter som trappevask, strøm i fellesarealer, vedlikehold av bygningsmasse, kommunale avgifter, vaktmestertjenester og forsikringer. Boligselskapets regnskap viser tydelig hva felleskostnadene går til.
-
Hva er IN-ordning?
IN står for «Individuell nedbetaling», og er en ordning for borettslag som ønsker at eierne skal ha mulighet til å nedbetale sin individuelle andel av fellesgjelden.
IN-ordning gir deg muligheten til å betale ned hele eller deler av din andel av fellesgjelden om du ønsker, slik at du får lavere månedlige felleskostnader.
Til tross for renteøkninger og kraftig prisvekst, er det fortsatt høy etterspørsel på boliger. For mange er en bolig med lave felleskostnader viktig. Men er høye felleskostnader nødvendigvis så dumt?
– En bolig med høye felleskostnader betyr som regel at borettslaget eller sameiet er godt vedlikeholdt, at tjenester som vaktmester og trappevask er inkludert eller at kommunale avgifter og eventuell eiendomsskatt er bakt inn i felleskostnadene. Det er som regel rimeligere å betale ned fellesgjeld gjennom felleskostnader i et borettslag eller boligselskap enn å betale fellesgjeld gjennom privat lån hos enkeltpersoner.
– Samtidig kan det vitne om at styret har en sunn holdning til å sette av kapital til fremtidig arbeid, vedlikehold og oppgradering av boligene. Det er viktig at styret prioriterer nødvendige tiltak som dekkes av felleskostnadene, slik at beboernes eiendomsverdier blir godt ivaretatt.
Det sier Henriette Carstensen, salg- og markedsdirektør i BORI. Hun anbefaler alle boligkjøpere å få oversikt over økonomien og vurdere regnskapet til boligselskapet før man eventuelt byr.
Felleskostnadene i borettslag kan virke høyere enn i sameier fordi det er vanlig at driftskostnader, som kommunale avgifter, er en del av felleskostnadene i et borettslag. I et sameie betaler du kommunale avgifter i tillegg til felleskostnadene.
Gode betingelser for borettslag og sameier
Hos BoligBanken kan borettslag og sameier få lån, og Edel-Helene Thingstad, COO i BoligBanken ASA, forteller at samtlige kunder som har flyttet lånet sitt til BoligBanken har fått lavere renteutgifter.
– Ved å investere tre minutter av din styretid kan borettslaget eller sameiet oppnå vesentlige besparelser. Det er allerede mange boligselskap som har valgt å flytte lånet over til oss, og det finnes fortsatt mulighet for å flytte lånet til BoligBanken. Du kan enkelt søke om et uforpliktende lånetilbud på boligbanken.no.
BoligBanken er Norges eneste bank som spesialiserer seg kun til boligselskaper. Banken ble opprettet i oktober 2021 og tilbyr lån, sparing og driftskonto til borettslag og sameier.
BoligBanken gir lån til borettslag og sameier som er forvaltet av BORI. Flytter du inn i et borettslag eller sameie som BORI forvalter, kan du få en av markedets beste renter på fellesgjeld.
BoligBanken er en bank som gjennom høy grad av service og kompetanse skal tilby borettslag og sameier de beste løsningene og betingelsene.
Høye felleskostnader kan være et godt tegn
Mange styrer unna boliger med høye felleskostnader, men visste du at høye felleskostnader kan bety lavere bokostnader i lengden?
– Det er ikke utelukkende negativt med høye felleskostnader. Mange tenker at høye felleskostnader er det samme som høy fellesgjeld med ugunstige lånebetingelser. Men slik er det som regel ikke, sier Henriette Carstensen.
Den egentlige prisen for en bolig beregnes ut fra prisantydningen på boligen pluss fellesgjelden. For å få oversikt over hva boligen vil koste deg i måneden bør du derfor undersøke hva som inngår i felleskostnadene, utenom den delen av felleskostnadene som går med på å nedbetale fellesgjelden, for å avgjøre om boligen er riktig for deg økonomisk sett.
Les gjennom prospektet fra siste generalforsamling og se om det er planer som kan påvirke din privatøkonomi. Undersøk om det er inngått avtale om avdragsfrihet på lånet, og kontakt styret og spør om felleskostnadene vil øke i takt med renteøkningene.
Sjekk dette hvis boligen har lave felleskostnader
-
Fellesgjeld
- Vil fellesgjelden stige eller synke?
- Er det gode rentevilkår på lånet?
- Er det en sikringsordning for ubetalte felleskostnader?
- Har borettslaget en IN-ordning?
-
Driftskostnader
- Kabel-TV
- Internett
- Snømåking
- Trappevask
- Vaktmestertjenester
- Avtaler med anleggsgartnere
- Vedlikehold av felles bygningsmasse
- Vedlikehold av fellesarealer
- VVS-vedlikehold
- Renovasjon/kommunale avgifter
- Fjernvarmeanlegg
- Strøm til fellesområder
- Forsikringer
Dersom en eller flere av disse driftskostnadene ikke er dekket, kan du få ekstrautgifter.
Flere artikler
BORI har 37 029 medlemmer. Bli med hjem til 7 av dem!
Denne uken lanserer vi kampanjen Vi BORI, hvor vi besøker 7 av våre medlemmer.
Ansiennitet i konfirmasjonsgave
Oliver og Marita fikk ansiennitet i konfirmasjonsgave fra besteforeldrene. BORI er det eneste boligbyggelaget som lar deg dele medlemskapet ditt mellom flere familiemedlemmer. – Da mamma satte se...
1 av 5 boliger tas på forkjøpsrett. Tør du la være?
Folk i alle livsfaser bruker forkjøpsrett. Yngre kommer seg inn på boligmarkedet, barnefamilier trenger mer plass og eldre selger huset til fordel for leilighet. – Jeg er veldig takknemlig fo...
8 tips for en vellykket dugnad
Her er tipsene som sparer dere tid og penger, sikrer godt oppmøte, og skaper en effektiv og hyggelig dugnad for alle.