Hopp til hovedinnhold

Dugnad i koronaens tid

Publisert 13. okt. 2020
Styret

Koronapandemien gjør at høstdugnaden må gjennomføres annerledes denne høsten. Men med god planlegging og klare retningslinjer er det fullt mulig å arrangere dugnad.

Den årlige høstdugnaden er helt nødvendig for landets mange borettslag og sameier, og mange frykter at det blir vanskelig å få utført alle oppgavene som trengs før vinteren setter inn.

– Dugnaden kan gjerne gjennomføres dersom man følger smittevernrådene til FHI. Særlig dersom man arbeider utendørs, planlegger godt, og holder god avstand mellom beboerne, kan høstdugnaden gjennomføres nesten som før, sier advokat i NBBL, Line C.B. Bjerkek.

Hun anbefaler å informere i god tid om når dugnaden skal være, sette opp lister over hva som skal gjøres og gjerne opprette en Facebook-gruppe på forhånd.

Styret må holde oversikt over hvem som er til stede. Styret må gjøre en risikovurdering av de oppgaver som skal utføres, og hvilke HMS-tiltak og hvilke smitteverntiltak som er nødvendige. Risikovurdering må styret også gjennomføre på enhver vanlig dugnad som skal utføres på frivillig basis. Den blir bare litt mer omfattende enn vanlig.

Praktisk sett kan en trygg gjennomføring av dugnaden innebære at man avtaler gjennomføring av oppgavene på ulike tidspunkter, og kanskje over flere dager. På denne måten får man gjennomført de oppgaver som trengs, og kan fortsatt spare penger på det.

– Det er mye som er annerledes denne høsten, men det betyr ikke at vi ikke skal kunne gjennomføre nødvendige arbeid i boligselskapene på en trygg måte. Dugnaden er ofte en viktig sosial arena, men i høst må den altså gjennomføres i mindre grupper enn vanlig. Husk å sjekke smittevernrådene der du bor. Kanskje blir du til og med bedre kjent med naboen når dere er færre i gruppen enn dere ville vært tidligere, avslutter Bjerkek.

Gode tips til gjennomføringen:

  • Hold avstand til hverandre
  • Legg til rette for god håndhygiene
  • Bruk hansker og eventuelt annet verneutstyr der det er nødvendig
  • Del opp folk i mindre grupper Informer om trygghetstiltak og at disse må etterleves

Tekst og bilde: NBBL

Flere artikler