Hopp til hovedinnhold

Har styret ditt et fornuftig budsjett?

Som styringsverktøy er et godt budsjett uvurderlig. Samtidig kan det være utfordrende å vite akkurat hva det skal inkludere. I denne artikkelen får du våre beste budsjett-tips slik at oppgaven blir enklere.

OVERLAT BUDSJETTET TIL BORI: Det kan være krevende å lage et budsjett for et helt år. For hva skal det inneholde – og hvilke fallgruver er det viktig å unngå? Heldigvis finnes det hjelp å få.
Publisert 11. sep. 2024
Lesetid: 1 min.
Styret

2025 er rett rundt hjørnet, og det er mye som må planlegges i borettslag og sameier. Det aller viktigste er budsjettet, fordi det bidrar til å gi beboerne forutsigbarhet i hverdagen.

– Budsjettarbeidet bør begynne tidligere enn du tror, sier Madeleine Wik Strand, fagansvarlig kunde- og regnskapsservice i BORI BBL.

Hun forstår at det kan være overveldende å sette opp et budsjett fordi det skal omfatte alle kostnader for det kommende året. Styret er ansvarlig for likviditeten til borettslaget eller sameiet, og den jobben må tas på alvor.

Våre beste tips

Uansett om du er et ferskt eller erfarent styremedlem har Wik Strand flere nyttige budsjett-tips:

  • Begynn tidlig. Budsjettet bør være helt ferdig senest første desember.
  • Se på budsjettet fra i fjor. Hva kan videreføres og hva må endres?
  • Ta økte kommunale avgifter og strøm med i beregningen.
  • Sjekk om dere har avtaler som kan reforhandles, for eksempel trappevask og gartner.
  • Vurder og avklar om styrehonoraret skal økes.
  • Ta høyde for nødvendig vedlikehold.
  • Få inn vedtak fra årsmøtet.
  • Husk at det kan komme renteøkninger. Disse må det nye budsjettet tåle.

– Renter kan være spesielt vanskelig å regne inn, men jeg anbefaler å se på prognosene til Norges Bank. Vedlikehold kan også være en joker, så her er det viktig å ha kontroll på hva som kommer, tipser Wik Strand.

For å gjøre oppgaven enklere lager BORI budsjettutkast til alle kunder. På den måten kan styret kun finjustere.

– Vi tar utgangspunkt i regnskapet så langt i inneværende år og estimerer hvordan resten av året blir basert på det. Her inkluderer vi en prosentvis økning av faste utgifter også, det er heller ikke uvanlig at vi anbefaler en økning i felleskostnadene, forteller Wik Strand.

BORI hjelper deg med vedlikeholdsplanen

Madeleine Wik Strand har mørkt hår og briller. Hun smiler til kamera.
FORBEREDELSER ER VIKTIG: – Begynn budsjettarbeidet tidlig, tipser Madeleine Wik Strand.

Vegrer du deg for økte felleskostnader?

Det er du ikke alene om, men det lønner seg ofte å legge inn en årlig økning. Budsjettet bør nemlig alltid gå i pluss, fordi det gjør dere bedre rustet hvis noe uforutsett dukker opp. En slik økning må varsles om minst en måned i forkant.

– Det er viktig å huske at dette ikke er et budsjett for din private økonomi. Selv om tanken er å skåne de som betaler fellesutgifter, kan det fort slå veldig feil ut, sier Wik Strand.

I et borettslag eller sameie kan styret kreve inn ekstra penger av beboerne dersom boligselskapet ikke har midler til å dekke kostnadene sine. I enkelte tilfeller må det tas opp lån på sameiet eller borettslagets vegne, og det kan bli dyrt.

– Hvis det kommer ekstra innkrevinger, kan det ramme enkeltmennesker hardt. Derfor er det lurt å ha en god buffer for å dekke fremtidig vedlikehold og uforutsette utgifter.

Spør forretningsføreren din

Den største fordelen med å engasjere en forretningsfører er at styret får en dedikert primærkontakt som gir råd og hjelp. Veiledning fra en profesjonell kan være gull verdt når vanskelige prioriteringer skal gjøres.

– Vi gir trygghet til kundene våre ved å være til stede når det trengs. Vi har faste plikter for alle, men hvor mye bistand hvert enkelt styre trenger, bestemmer de selv, forteller Wik Strand.

Med forretningsfører fra BORI får du også tilgang til en digital styreportal hvor du kan utarbeide budsjett og holde orden på rutineoppgaver. I tillegg får du eksklusiv tilgang på viktige kundefordeler på alt fra vedlikehold til bredbåndstjenester.

Flere artikler