Senk strømregningen med etterisolering
Hvis det er trekkfullt og bygget er av en eldre årgang, kan det være på tide å etterisolere. BORI hjelper deg gjennom hele prosessen.
– Kledningen er ofte moden for utskiftning etter 30 til 40 år. Når den uansett skal skiftes, er det en gyllen mulighet til å etterisolere, sier Lars Persson, som er prosjektleder i BORI Prosjekt.
De siste årene har strømregningene blitt høyere for de aller fleste. Derfor setter flere borettslag og sameier i gang med vedlikehold- og rehabiliteringsprosjekter der målet er lavere strømkostnader. Å velge tiltak og produkter som sparer mest mulig energi, kaller vi i BORI for Grønn rehabilitering.
For å finne ut hvilke tiltak som slår mest positivt ut på strømregningen bør det først gjennomføres en energikartlegging for å samle data om bygningenes energibruk.
Hvis vinduene er eldre enn 25 til 30 år, er tiltaket som i mange tilfeller hjelper aller mest, å skifte ut vinduer.
Et annet tiltak som gjør at huset holder varmen, er å etterisolere. Ideelt sett bør man skifte kledning, vinduer og etterisolere samtidig.
Hva er etterisolering?
Etterisolering kan gjøres utvendig og innvendig ved å enten rive eksistere kledning, eller innvendige vegger for så å fylle på med mer isolasjon.
– Vi anbefaler sterkt å prioritere utvendig etterisolering, og å gjøre det samtidig som borettslaget eller sameiet skal bytte kledning. Da har dere allerede satt opp stillaser og leid inn folk som skal utføre arbeid, sier Persson.
En annen fordel med utvendig etterisolering, er at huset vil være beboelig under arbeidet.
Når kledningen er tatt av og før etterisoleringsjobben starter, kan det dessuten være lurt å gå gjennom husets konstruksjon. Hus uten kledning gir innblikk i eventuelle råteskader, som kan utbedres før etterisoleringen starter.
– Hvis man vil ha desidert mest energisparende effekt når man bytter kledningen, er det best å etterisolere og å bytte vinduer samtidig, påpeker Persson.
Vanligvis innebærer etterisolering å legge på et ekstra lag med isolasjon utenpå det gamle. Eksisterende gammel isolasjon kan søkke litt sammen, slik at man får tomrom i bindingsverket og mer trekk. Da legger man ekstra isolering inn i tomrommene i tillegg til det nye laget som legges.
Du kan få Enova-støtte
Prosjektleder Persson har gode nyheter for borettslag og sameier som ønsker å ta fatt på et grønt rehabiliteringsprosjekt.
– Dere kan få inntil 30 prosent av prosjektkostnadene dekket av Enova, så lenge rehabiliteringsprosjekter har mål om minimum 20 prosent energiforbedring. Den maksimale summen er 10 millioner kroner.
Dette er Enovas investeringsstøtte.
– Når planen uansett er å bytte kledning, kan Enova-støtten faktisk dekke nesten hele kostnaden av etterisoleringen, slår prosjektlederen fast.
BORI hjelper deg selvsagt med å søke Enova-støtte.
Hvor bør man etterisolere?
Varmen stiger, og dermed er det størst varmetap gjennom taket. Loftet og taket bør derfor prioriteres først, ved en etterisolering.
– Taket først og så veggene. Det som er vanskeligst å gjøre noe med er gulvet på grunnen, så det får sisteprioritet, sier Persson.
BORI hjelper deg med etterisolering
BORI er din rådgiver i rehabiliteringsprosjektet og følger deg opp helt fra energikartleggingen til tiltakene er gjennomført.
Hos oss vil du kobles opp mot en prosjektleder som blir din nærmeste kontaktperson under prosjektet. Hvis prosjektet er stort og krevende, kobler vi gjerne opp to prosjektledere.
Dette hjelper BORI deg med:
- Vi setter deg i kontakt med vår energirådgiver som finner ut hvilke tiltak som lønner seg
- Vi setter deg i kontakt med prekvalifisterte entreprenører som kan komme på befaring og gi tilbud, for så å utføre tiltakene
- Vi følger opp fremdrift, HMS og utførelse
- Vi hjelper deg med å søke støtte fra Enova for tiltakene
- Vi følger opp i etterkant med ettårsbefaring av tiltaket sammen med entreprenør og borettslag/sameie.
BORI har flere gode samarbeidspartnere, både for energikartlegging og for rehabiliteringsprosjekter. Vi oppretter kontakt og følger opp helt til prosjektet er fullført.
Hvorfor etterisolere?
De mest åpenbare grunnene til å etterisolere er inneklimaet og lommeboka. Når strømregningene stadig blir høyere, vil en etterisolering senke energibehovet i boligene og strømregningene blir lavere.
Fordelene stopper imidlertid ikke der. Etterisolering fører også til:
- Bedre inneklima
- Mindre støy utenfra
- Mindre trekk
Flere artikler
Så mye sparer du på å bytte vinduer
Gamle vinduer fører til trekkfullt inneklima og høye strømregninger. BORI hjelper deg med å bytte dem ut, slik at borettslaget eller sameiet sparer penger og får det varmere.
Energikartlegging – hvor blir strømmen av?
Når bygningene eldes og strømregningene stadig øker, er det på tide med en energikartlegging. BORI kartlegger hvilke tiltak som gir dere størst gevinst.
Min Bedrift: – Nyttig verktøy som gjør det lettere å ha kontroll over strømforbruket
Min Bedrift er et nytt digitalt verktøy utviklet for Ustekveikja Energis bedriftskunder. Løsningen gir blant annet energibudsjett, forbruksanalyse og en detaljert oversikt over alle bedriftens fakturaer.
Har styret ditt et fornuftig budsjett?
Som styringsverktøy er et godt budsjett uvurderlig. Samtidig kan det være utfordrende å vite akkurat hva det skal inkludere. I denne artikkelen får du våre beste budsjett-tips slik at oppgaven blir enklere.